7.03.2014


Doskonale wiemy, że podstawą dobrego Burgera jest doskonała wołowina. Jednak każdy następny element stwarza go wyjątkowym. Zdecydowanie zaraz po mięsie najistotniejsza jest bułka, która potrafi zepsuć cały efekt nawet przy dobrej wołowinie. Wszystkie bułki, które serwują nam w marketach nie są dobrej jakości. Często są słodkie i po prostu mało smaczne, dlatego najlepiej przygotować je samemu. W internecie jest masa przepisów na bułki do burgerów, przetestowaliśmy chyba wszystkie. Po licznych próbach i niepowodzeniach stworzyliśmy przepis na przepyszne bułki, które zawsze wychodzą.


Składniki:

● 450 g mąki pszennej
● 200 ml ciepłego mleka
● 15 g masła
● 10 g świeżych drożdży
● 2 jajka
● 1 łyżka cukru
● szczypta soli
● sezam


Na początek rozpuszczamy drożdże w łyżce cukru. W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając o tym, by go nie zagotować i rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu drożdży przelewamy je do większej miski dodając kolejno mleko, wystudzone mało, 1 jajko oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy mąkę, wsypując po jednej szklance i dobrze wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy mąki, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.

Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 min. Po tym czasie ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na równe części formując bułeczki. Z podanej ilości składników otrzymamy 
8 - 10 średniej wielkości bułeczek. Po uformowaniu bułek lekko zgniatamy je od góry i odstawiamy przykryte jeszcze na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy z wierzchu sezamem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułki piec około 20 min, aż zaczną się rumienić z wierzchu.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz