18.03.2014

FESTIVAL KULINARNY
Zasmakuj w Sosnowcu


29 marca to ważna data dla miłośników kulinariów. Tego dnia Wydział Nauk o Ziemi Uniwersytetu Śląskiego w Sosnowcu - zwany przez mieszkańców "Żyletą" - wypełni się przyjemnymi dla nosa aromatami. To wszystko za sprawą festiwalu "Zasmakuj w Sosnowcu", na którym coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy jedzenia, jak i lubiący je przyrządzać.

Udało nam się w ostatniej chwili załatwić zaproszenia na tą imprezę, więc ekipa Smoked Boys pojawi się w komplecie. 
Już nie możemy się doczekać.

Festiwal zostanie podzielony na cztery tematyczne strefy. Pierwsza z nich - "Speakers" - poświęcona jest prelekcjom. Damian Twarduś przeniesie gości do świata food carvingu, czyli tworzenia dekoracji z jedzenia. Choć sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach narodziła się w Azji, to i Sosnowiec może być dumny z umiejętności tutejszych mistrzów.
W strefie "Speakers" wystąpią również dziewczyny z NaturHouse Sosnowiec, dzięki którym dowiemy się tego i owego na temat nawykach zdrowego żywienia, a Dominik Duraj będący szefem kuchni w restauracji Wodna Wieża odkryje tajemnice robiącej wrażenie kuchni molekularnej. Kampania Piwowarska pozwoli nam przekonać się jak powstaje piwo, a pełnoletni goście będą mogli wziąć udział w mini warsztacie piwnym. Ostatnim punktem programu w strefie "Speakers" będzie pokaz Krzysztofa Drabika, który w sztuce flair czuje się jak ryba w wodzie.
Równie ciekawie zapowiada się program strefy "Makers". Odbędzie się tam między innymi warsztat winiarski dla początkujących, organizowany przez Prosecco z Katowic. Miłośników słodkości zainteresuje lekcja zdobienia cupcake'ów Wypiekarni Cafe, natomiast specjaliści marki Olympus zdradzą tajniki fotografii kulinarnej. Ta umiejętność z pewnością przyda się blogerom, którzy coraz częściej poświęcają swoje strony gastronomii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz