26.03.2014


Dopełnieniem do każdej mięsnej potrawy z grilla jest sos. Najczęściej pada na gotowe produkty z sieciówek, rzadko staramy się przygotować coś samemu. Bardzo często wybieramy po prostu tradycyjny ketchup, różniący się tylko marką, zależnie od upodobań smakowych. Dziś postaramy się przygotować sos idealny, bijący na głowę tradycyjny ketchup. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż energiczne ściśnięcie tubki, 
ale na prawdę warto. 

Do przygotowania będziemy potrzebować pomidory Cherry, koncentrat pomidorowy, czosnek, miód (najlepiej lipowy, ponieważ jest bardzo wyraźny w smaku), oliwę z oliwek, sos Worcestershire, tymianek, sól morską, świeżo mielony pieprz.


Składniki:
- miód
- tymianek
- czosnek
- koncentrat pomidorowy
- oliwa z oliwek
- sos Worcestershire
- 2-3 pomidory
- sól
- pieprz





Na początek musimy sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Można też użyć pomidorów z puszki. Następnie je blendujemy, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i 50 ml przegotowanej wody, ciepłej wody. Na patelni z łyżeczką oliwy podsmażamy 3-4 ząbki czosnku. Podsmażony i obrany z dwoma dużymi łyżkami miodu dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu. Wszystko ze sobą mieszając dodajemy tymianek i łyżeczkę sosu Worcestershire. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Ja użyłem pieprzu białego. 

Na koniec dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i jeszcze raz wszystko ze sobą mieszamy. Do podania możemy udekorować np. świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz