8.04.2014
Zaczynamy sezon grillowy.
Odchodząc od polskiej myśli grillowania na ruszt lądują nóżki z kurczaka. Grillowanie u Nas kojarzy się głównie
z dużą ilością piwa i Zwyczajną z marketu. Jeśli jeszcze dużą ilość alkoholu jesteśmy w stanie przyjąć przy grillowaniu, nudnej kiełbasy już nie. Dlatego dziś przygotujemy coś dużo ciekawszego i smaczniejszego.
Składniki na marynatę:
- Oliwa z oliwek
- Słodka papryka
- Pieprz Cayenne
- Sos Worcestershire
- Mad Dog Chipotle
- Sos BBQ Spicy
- Miód
- Woda
Przygotowanie marynaty:
Przygotowanie dobrej marynaty do kurczaka jest bardzo proste, wymaga tylko przygotowania jej odpowiednio wcześnie. Na pierwszy ogień w sporej misce ląduje oliwa z oliwek. Następnie dodajemy słodką paprykę, pieprz cayenne, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli uzyskaliśmy już jednolitą masę dodajemy łyżeczkę sosu Worcestershire, kilka kropel Mad Doga Chipotle, sos BBQ, najlepiej pikantny i dwie duże łyżki miodu. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, marynata powinna wyjść dosyć gęsta, jeśli jednak wyszła za gęsta możemy dodać trochę wody. Na koniec dodajemy pokrojoną w grube krążki czerwoną cebulę. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy nasze nóżki z kurczaka, przykrywamy folią
i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Na rozgrzanego grilla wykładamy nóżki z kurczaka, najlepiej na tacce posmarowaną niewielką ilością oliwy. Będziemy mieli pewność, że skórka z kurczaka nie zostanie na grillu. Co jakiś czas odwracamy nasze kurczaki smarując je resztą marynaty, która została w misce. Ze względu na kości, nasze nóżki potrzebują trochę więcej czasu na ogniu. Idealne z pyszną, chrupiącą skórką powinny być po 30 - 35min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz